Menu
Sluiten
Vorige pagina
Zoeken op kenteken
Zoeken op auto
Zoeken op nummer

Uitlaten

Uitlaten

Uitlaat

Het uitlaat systeem is aan de onderzijde van de auto bevestigd en bestaat uit diverse onderdelen (spruitstuk, katalysator, middendemper, einddemper) die afzonderlijk vervangen kunnen worden. De samenstelling van de diverse uitlaatdelen is afhankelijk van het merk, model, de cilinderinhoud en type motor. Indien een uitlaat onderdeel kapot is, dan is het verstandig om dit te vervangen.

Belangrijke functies van uitlaten zijn:

  • Het lawaai van de motor dempen
  • De belasting voor het milieu verminderen
  • Door tegendruk te geven de prestatie van de motor te optimaliseren

Het uitlaatsysteem is aan slijtage onderhevig, denk maar eens aan regen, temperatuurverschillen en ’s winters sneeuw en pekel. Daarom wordt er bij de APK keuring ook gekeken of de uitlaat gasdicht is, of alle ophangpunten nog in orde zijn en bij benzine motoren wordt er een viergas meting gedaan, bij diesel motoren een roetmeting.

Voor de levensduur van uw uitlaat systeem is het van belang dat de rubbers, waaraan uw uitlaat is opgehangen, in goede staat zijn. Indien dit niet het geval is, dan zouden er trillingen kunnen ontstaan, die leiden tot metaalmoeheid, waardoor er een breuk of scheurvorming ontstaat. Ook de afstand tussen de bodem van de auto en de diverse onderdelen is belangrijk. Is deze afstand te klein dan geeft dat beschadigingen en resonanties, en is deze te groot dan kan er gemakkelijk schade ontstaan bij verkeersdrempels en dergelijke.

Automerken

Tips & Service